HIFK-målvakten Carljohan Eriksson skriver om livet som fotbollsspelare på och utanför planen.

Fotboll,Fotbollsbusiness

Vad köper man för 222 miljoner?

6 aug , 2017, 15.03 Carljohan Eriksson

 

Neymars övergång från FC Barcelona till PSG har väckt en högljudd debatt, som möjligen kommer att modifiera nu- och framtidens fotbollstransfers. För ett år sen betalade Manchester United dryga 100 miljoner euro för Paul Pogba, vilket blev rekordsumman för en spelare. Officiellt är han ännu också den dyraste spelaren någonsin.

Några dagar sedan kom PSG och slog fyrk på bord. 222 miljoner. För Neymar. Inte Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo. Neymar. Om det skulle ha varit Messi detta handlade om, hade summan varit närmare 390 miljoner. Men vad finns bakom denna summa, som Frankrikes giganter har valt att lägga ut på en 25-årig brasse, som på sin bästa dag kan vinna vilken match som helst, men som också ryktas vara egoistisk, temperamentsfull och, ja, barnslig.

Pengasumman

Varför blev summan just 222 miljoner? Det var Neymars ”buy out clause” i hans kontrakt. Enkelt sagt; betala denna summa till Barcelona, så bryts Neymars och Barcelonas kontrakt. Men vad gör detta mer intressant? En annan klubb kan inte betala summan, spelaren ”måste” själv köpa ut sig. Naturligtvis betalar nya klubben först summan till spelaren, som sen för pengarna vidare till gamla klubben. Här kan flera problem uppstå och ett av dom var nära att sabba hela sagolika transfern. Spanska fotbollsförbundet ville veta pengarnas ursprung. Beskattningen i Spanien är, vad jag har förstått, intressant, och skattebrott är tydligen något allmänt bland stora fotbollsstjärnor. Då Spanska fotbollsförbundet inte visste varifrån dessa 222 miljoner hade kommit, sade de stopp; vi går inte med på det här. Men något hände, vem vet vad. Franska ligan hade pressat på Spanska fotbollsförbundet och tydligen hade det beviljats att Qatars stat får betala hela hutlösa summan.

En 222 miljoners insats

Kommer PSG att kamma in denna summa rent idrottsmässigt tack vare Neymar? Nej, absolut inte. De kan komma nära den summan om de vinner Franska ligan, cupen och Champions League. Då kan de nå något kring 150-180 miljoner. Men är detta enbart tack vare Neymar? Nej. Beräkna med lönekostnaderna och bli av med tiotals miljoner mera.

Hur motiverar man då en sådan summa för en spelare? Fotboll är business och även om prestationen på planen är högsta prioriteten finns det flera andra element som både skapar pengar och anhängare. PSG kommer att sälja en massiv mängd skjortor med Neymar 10 på ryggen. Och nu måste antagligen största Edison Cavani-fansen köpa nya skjortor med nya numret på ryggen.

Neymar är en av världens största stjärnor och detta ger PSG en mycket bättre situation bland globala populäritetstävlingen. Mängden brasilianska PSG-fans kommer antagligen att öka, även om Thiago Silva, Dani Alves, Lucas Moura och Ronaldinho har redan från förr sett till att PSG inte gått obemärkt. Stora spelare kammar in större sponsorer, brand image och brand value och därmed kan en 222 miljoners insats även ses som en motiverad investering.

Har det gått för långt?

Fotboll är en av världens största business, åtminstone inom idrott. Internationellt sett är fotboll störst – NBA, NFL och NHL har också gigantiska pengasummor flygande runt omkring, men Nord-Amerika har en egen sandlåda där ingen annan får leka. Ryssland har byggt sin egen, men inom fotboll har sandlådan varit öppen för de flesta. Finland har dock aldrig kommit ut ur ytterdörren för att ens se lådan.

Men har giganterna som Real Madrid, Manchester City, PSG & Co. börjat mobba omkring och modifierat reglerna? FIFA har försökt kontrollera hållbarheten genom Financial Fair Play, men gång på gång har stora klubbarna lyckats gå runt reglerna och sedan väntat ut sina straff.

För ett år sedan sade Jose Mourinho, manager för Manchester United, att Paul Pogba inte var dyr. Nu sade han samma sak om Neymar. ”För en spelare av deras kvalité och effekt, är det inte stora summor”. Men han ser problemet, vilket har skapat största diskussionen.

Nu när ribban har körts upp till över 220 miljoner, anses 100 miljoner som mycket? Vad blir den ”allmänna” summan? 80 miljoner? 50 miljoner? Jag antar att ni ser problemet.

Om PSG anser att Neymar är värd 222 miljoner, kan mindre klubbar enkelt motivera att deras Jonas Jonasson är värd 65 miljoner, även om han i fjol hade kostat max. 30 miljoner.

Stora klubbarna har möjligtvis gjort en rejäl björntjänst åt medelstora klubbar, som har levt på att hitta fynd – bra spelare med lägre pris. Nu kan deras pris gå upp till taket, vilket gör det jobbigt både för klubbarna och spelarna i fråga.

, ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *